WORTELKANAALBEHANDELING

Tandartsenpraktijk Arnout & Hobbelink
in Amstelveen Randwijck.
Vlakbij Amsterdam Buitenveldert, Amstelveen Elsrijk,
Amsterdam Oud-Zuid en de Zuidas.

Bij het noemen van het woord ‘wortelkanaalbehandeling’ schiet de schrik er vaak in. Mogelijk stamt dit uit het tijdperk dat het moeilijk was de kies te verdoven.

Met de huidige verdovingsmiddelen is dat gelukkig een stuk makkelijker geworden en is de behandeling pijnloos. Bij Tandartsenpraktijk Arnout & Hobbelink doen we er alles aan om de behandeling voor u zo prettig mogelijk te maken.

Blijf sowieso niet rondlopen met een ontsteking, want deze kan zich uitbreiden, waardoor tanden en kiezen los gaan zitten en u uiteindelijk zelfs tanden en kiezen kunt verliezen.

Wat is een wortelkanaalbehandeling?

Iedere tand of kies heeft één of meer (wortel)kanalen met daarin de zenuw. Deze zenuw kan gaan ontsteken door een gaatje, fractuur, lekkende vulling of door een trauma aan de kies of de tand, bijvoorbeeld na een val of stoot.

Als een zenuw ontstoken is, uit zich dat vaak in gevoelige kiezen of tanden bij koud of warm. Soms kan dit nog genezen. Is de pijn echter te hevig (u slaapt niet, u slikt pijnstillers en soms helpt dit niet, de pijn komt spontaan opzetten) dan is het niet waarschijnlijk dat het uit zichzelf zal genezen. De enige oplossing die dan nog rest, is een kanaalbehandeling. Daarbij wordt de zenuw verwijderd uit de wortelkanalen, waarna de kanalen worden opgevuld met vulmateriaal.

  • Let op: soms lijkt het alsof de ontsteking over is, omdat u geen pijn voelt. Mogelijk heeft u dan een dode zenuw, en is de ontsteking niet over.

    Bij langdurige ontsteking van de zenuw kan deze afsterven. De gevoeligheid voor warm en koud is dan afgenomen en de klachten lijken over. De dode zenuw zorgt echter voor een rottingsproces en veroorzaakt een ontsteking in de kaak. Dit gaat niet altijd met klachten gepaard.

Hoe kan ik symptomen herkennen van een ontstoken wortelkanaal?

Symptomen die kunnen voorkomen:

  • Langdurige pijn bij inname van warme en koude dranken

  • Pijn bij bijten

  • Plotselinge pijn overdag

  • Pijn waardoor u ’s nachts wakker wordt

  • Let op: niet elke ontsteking doet pijn. Soms wordt een ontstoken wortelkanaal pas zichtbaar nadat er een röntgenfoto is gemaakt.

  • Neem dus altijd contact op met uw tandarts indien u klachten heeft (of heeft gehad) om dit met onderzoek en een foto te laten controleren.

  • Het is belangrijk om twee keer per jaar naar de tandarts te gaan voor een periodieke controle, en uw mond goed te verzorgen.

Waarom is een wortelkanaalbehandeling nodig?

Het ontstoken weefsel in uw wortelkanaal geneest niet meer, maar kan er wel voor zorgen dat de onsteking zich naar het kaakbot uitbreidt. Daardoor kunnen tanden en kiezen los gaan staan en kunt u uiteindelijk zelfs uw tanden en kiezen verliezen.

Daarom is het belangrijk dat dit weefsel wordt verwijderd met een wortelkanaalbehandeling. De ontsteking in de mond kan uw lichaam ook elders in uw lichaam beschadigen, zoals bloedvaten, hartkleppen of kunstprotheses.

Laat deze ontstekingen dan ook niet onbehandeld, ook al ervaart u geen pijn of andere klachten.

Wat kan ik verwachten van een wortelkanaalbehandeling bij Tandartsenpraktijk Arnout & Hobbelink?

  • STAP 1 – De tandarts maakt een röntgenfoto, doet onderzoek naar de kies, bekijkt wat er aan de hand is en stelt een diagnose.

  • STAP 2 – Verdoving van het ontstoken gebied. Hier besteden we veel aandacht aan. De tandarts zorgt ervoor dat u helemaal niets meer voelt.

  • STAP 3 – Wanneer we er zeker van zijn dat u verdoofd bent openen we de tand of kies. De tandarts werkt met een loupebril en/of microscoop, om zo nauwkeurig mogelijk te kunnen werken en alle kanalen te kunnen vinden en behandelen.

Uitleg stappen wortelkanaalbehandeling tandarts. Blijf niet rondlopen met een ontsteking. Let op: niet elke ontsteking doet pijn. Neem contact op met uw tandarts als u vermoed dat u een ontsteking heeft. Daarmee voorkomt u grotere schade aan uw gebit. - Tandartsenpraktijk Arnout & Hobbelink - Amsterdam - ahtandartsen.nl
  • Afhankelijk van de situatie, wordt de behandeling in één of twee zittingen uitgevoerd.

    Soms is het beter om alleen de zenuw te vewijderen en in een tweede zitting pas te vullen. Soms wordt de behandeling in één keer uitgevoerd. De tandarts bespreekt dit met u.

  • De duur van de behandeling hangt af van het aantal wortelkanalen.

    Iedere kies en tand is anatomisch anders. Een gewone tand heeft vaak één kanaal, kiezen hebben er vaak meerdere. U kunt ongeveer uitgaan van een half uur tot twee uur.

  • Na de behandeling kunt u wel wat napijn ervaren, maar dit is goed op te vangen met pijnstillers.

    Hierover krijgt u duidelijke instructies van de tandarts.

Hoe kan ik mijn gebit zelf goed verzorgen?

Het is goed om uw gebit minimaal 2 x per dag, 2 minuten te poetsen. Een keer ’s ochtends en een keer ’s avonds, het liefst vlak voordat u gaat slapen, zodat bacteriën ’s nachts geen kans krijgen om uw tanden te beschadigen. Met de tandenborstel verwijdert u de meeste tandplaque, die continu ontstaat op tanden en kiezen. Zorg er dus voor dat u uw gebit overal grondig poetst.

Daarnaast is het goed om tandplaque tussen de tanden en kiezen regelmatig te verwijderen met floss, tandenstokers of ragers. Wat daarin het beste is, verschilt per persoon en hangt bijvoorbeeld af van de ruimte tussen uw tanden. Bij Tandartsenpraktijk Arnout & Hobbelink krijgt u persoonlijk afgestemd advies hierover.