GEBITSSLIJTAGE

Tandartsenpraktijk Arnout & Hobbelink
in Amstelveen Randwijck.
Vlakbij Amsterdam Buitenveldert, Amstelveen Elsrijk,
Amsterdam Oud-Zuid en de Zuidas.

Soms zijn tanden of kiezen zo erg versleten, dat behandeling noodzakelijk is om het gebit te beschermen.

Naast de natuurlijke slijtage aan tanden en kiezen, kan gebitsslijtage ontstaan door frisdranken en energy drinks, het klemmen van harde voorwerpen tussen de tanden, tandenknarsen, stress, medicijngebruik, maar ook door te hard poetsen.

Slijtage gaat niet altijd gepaard met klachten en als het tandweefsel is weggesleten, komt het niet meer terug. Laat u daarom regelmatig controleren, minimaal twee keer per jaar. Tijdens de periodieke controle kan de tandarts dit probleem constateren en met u bespreken.

Waardoor ontstaat slijtage aan het gebit?

Allereerst slijt een gebit altijd door ouderdom. Het glazuur wordt dunner en het onderliggende gele dentine zal zichtbaarder worden waardoor de kleur geler wordt. Dit proces wordt door een aantal factoren echter versneld.

  • Consumptie van zure voedingsmiddelen/dranken

    Frisdranken, energy drinks, vruchtensappen, fruit, wijn, sportdrankjes, vitaminedrankjes etcetera bevatten allemaal zuren die slijtage van het gebit versnellen. Let op: niet alle middelen smaken echt zuur. Zo smaakt appelsap erg zoet, en is toch een van de zuurste drankjes.

  • Knarsen/klemmen

    Veel mensen doen dit onbewust, overdag of ’s nachts tijdens de slaap.

  • Consumptie van medicijnen

    Veel medicijnen hebben als bijwerking een droge mond. Speeksel is de belangrijkste beschermer tegen slijtage. Wanneer u te weinig speeksel aanmaakt, slijt het gebit sneller.

  • Stress

    Dit zorgt vaak voor tandenknarsen en of klemmen, met een droge mond als mogelijk bij-effect.

  • Te hard poetsen

    Vooral als u net wat zuurs hebt gegeten of gedronken, is hard poetsen extra schadelijk. Het type tandenborstel en de tandpasta spelen hierin ook een rol. De tandarts of mondhygiëniste kan u adviseren welke tandenborstel of tandpasta voor u het beste geschikt is, of op verzoek een poetsinstructie geven.

Wat zijn de gevolgen of symptomen van gebitsslijtage?

Slijtage van het gebit hoeft niet altijd klachten gepaard te gaan. Soms kan het toch noodzakelijk zijn om te behandelen, om de volgende redenen:

  • Gevoelige tanden en/of kiezen

    Doordat het beschermende glazuur wegslijt, kunt u meer gevoeligheid aan uw gebit ervaren bij het eten of drinken van iets kouds of warms.

  • Verkleurde / gelere tanden en kiezen, verandering van de vorm van tanden en kiezen (verandering in de esthetiek)

    Misschien zijn de voortanden zo versleten dat u het er niet meer mooi uit vindt zien. Veel mensen schamen zich voor hun lach, voor hun tanden en kiezen.

  • Functieproblemen (niet goed kunnen bijten of kauwen) doordat tanden en kiezen korter worden

    Door slijtage kan de beet van het gebit veranderen waardoor u kaakklachten kunt ervaren, niet goed meer kunt kauwen, of niet lekker meer kunt praten of eten.

  • Let op: soms zijn er geen klachten en is behandeling toch noodzakelijk om verdere slijtage te voorkomen.

Wat kan ik verwachten van een gebitsslijtage behandeling bij Tandartsenpraktijk Arnout & Hobbelink?

Allereerst is voorkomen belangrijker dan behandelen. Wanneer u regelmatig op controle gaat, kan de tandarts dit soort problemen tijdig constateren en u advies geven om verdere gebitsslijtage te voorkomen.

Soms is de slijtage aan tanden en kiezen dusdanig dat de tandarts adviseert om dit te behandelen. Omdat ieder gebit anders is en de slijtage dus ook steeds een ander patroon heeft, maakt de tandarts een behandelplan op maat.

  • Afspraak 1 - Intake: mondonderzoek, gebitsmodellen maken en foto’s.

    Samen met de tandarts bespreekt u uw wensen. De tandarts doet een mondonderzoek, beoordeelt de slijtage en bespreekt dit met u. De tandarts scant het gebit voor modellen. Indien noodzakelijk maakt de tandarts foto’s van uw gebit.

  • Tussen afspraak 1 en 2

    De tandarts stuurt de scan naar de tandtechnicus. Deze maakt een plan aan de hand van uw gebitsmodellen.

  • Afspraak 2 – Plan bespreken en ‘try in’

    Het behandelplan van de tandtechnicus is klaar. Met een speciaal Digital Smile Design programma en de gebitsmodellen laat de tandarts zien wat het beoogde resultaat is. Daarbij heeft de tandarts en tandtechnicus goed gekeken naar de verhoudingen tussen tanden, tandvlees, lippen, gezicht en lach.

    Met een ‘try in’ kunt u het gebitsmodel (de wax-up) vervolgens in uw mond passen. Zo kunt u al zien en voelen of het beoogde resultaat bij u past, en welke correcties nodig zijn, nog vóórdat er een gebitscorrigerende behandeling heeft plaatsgevonden.

    Bent u tevreden over het beoogde eindresultaat, dan bespreekt de tandarts de behandelopties met u om dat resultaat te bereiken, en de bijbehorende begrotingen. Zo kunt u kiezen wat bij u past.

    De tandarts stelt een behandelstappenplan op. Gaat u daarmee akkoord, dan maken we een afspraak voor de eerste behandeling.