KIES OF TAND
VERVANGEN

IMPLANTATEN EN
TANDPROTHESES

Tandartsenpraktijk Arnout & Hobbelink
in Amstelveen Randwijck.
Vlakbij Amsterdam Buitenveldert, Amstelveen Elsrijk,
Amsterdam Oud-Zuid en de Zuidas.

Mist u een of meerdere tanden of kiezen? Of voelt uw tandprothese niet prettig aan in uw mond? Een tandimplantaat kan uitkomst bieden. - Tandartsenpraktijk Arnout & Hobbelink - Amsterdam - ahtandartsen.nl

Door gebitsslijtage, gaatjes (cariës), een niet-behandelde tandontsteking (parodontitis) of door een ongeluk, kunnen tanden en kiezen helaas sneuvelen.

Mist u een of meerdere tanden of kiezen? Of voelt uw tandprothese niet prettig aan in uw mond? Een tandimplantaat kan uitkomst bieden.

Wat is een implantaat?

Een implantaat is een kunstwortel, die vastzit aan de kaak, en aanvoelt als uw andere tanden of kiezen. Het kaakbot en omliggende tandvlees ‘accepteren’ een implantaat ook als een echte tand of kies.

Wanneer kan een implantaat helpen bij een gebitsprobleem?

 • Bij verlies van één of meerdere tanden of kiezen

 • Als een tand of kies getrokken moet worden

 • Wanneer uw kunstgebit los zit, pijn veroorzaakt bij eten, of ervoor zorgt dat het lastig is om te praten

 • Als een tandprothese niet prettig aanvoelt in uw mond

Met een tandimplanaat kunt u tanden of kiezen vervangen, of een gebitsprothese (klikgebit) vastzetten. Zelfs bij vervanging van uw gehele gebit kunnen implantaten worden gebruikt.

Wat kan ik verwachten van een implantaten behandeling bij Tandartsenpraktijk Arnout & Hobbelink?

 • AFSPRAAK 1 – Intake bij uw tandarts

  Aan de hand van het mondonderzoek en uw medische gezondheid kan de tandarts beoordelen of een implantaat voor uw gebitssituatie een geschikte oplossing is, of dat er andere opties zijn die beter passen. Bijvoorbeeld een uitneembaar (gedeeltelijk) kunstgebit/frame, of een brug.

  De tandarts kijkt goed naar uw probleem, luistert naar uw wensen en neemt de behandelopties rustig met u door. Ook de behandelkosten worden besproken. Als een implantaat voor u de beste optie is, worden de vervolgafspraken bij de tandarts met u ingepland.

  Na de intake stuurt de tandarts u het besproken behandelplan en de begroting toe. Ter voorbereiding van de behandeling krijgt u ook een informatiepakket toegestuurd over de behandeling en eventuele recepten.

 • AFSPRAAK 2 – Plaatsen van de implantaten

  Het plaatsen van de implantaten gebeurt operatief met een plaatselijke verdoving. Na de behandeling kan er napijn optreden. Daarvoor krijgt u pijnstillers voorgeschreven die u thuis kunt innemen.
  Het is belangrijk om uw gebit na deze afspraak steeds goed te reinigen, om het genezingsproces te ondersteunen. Ook adviseren we om te matigen met roken en alcohol. De periode waarin de implantaat vastgroeit, verschilt per situatie.

 • AFSPRAAK 3 – Vervaardiging van de kroon, brug of prothese

  De tandarts maakt een scan of afdruk waarmee de kroon, brug of de prothese kan worden gemaakt.

  Wij maken gebruik van een Cone Beam CT scanner, ookwel CBCT-scanner genoemd. Met deze moderne technologie kunnen wij direct een betrouwbaar driedimensionaal beeld van uw kaak maken. Op basis van deze 3D-scan bepalen wij – vóór de behandeling – waar uw implantaat of implantaten in uw gebit geplaatst moeten worden. Daarmee kunnen we een boormal laten maken, waardoor het implantaat (of de implantaten) uiterst nauwkeurig in uw gebit kan worden geplaatst. Daardoor bent u sneller klaar en voelt de behandeling prettiger. De kans op complicaties is bovendien veel kleiner. Ook heeft u minder last van napijn. Eigenlijk heel logisch, want de 3D-scan maakt het mogelijk om de implantaten heel precies af te stemmen op uw gebit.

 • AFSPRAAK 4 – Vastzetten van de kroon, brug of tandprothese

  De kroon of brug is klaar en kan worden geplaatst met een schroefje of cement. Een prothese wordt met een knopsysteem op de implantaten vastgezet, waardoor het stevig vastklikt en weer los te trekken is.

  Een tandprothese wordt met een knopsysteem of een steg (een soort beugel) vastgezet op de implantaten, waardoor het stevig vastklikt en weer los te trekken is. Vandaar de term: klikprothese.

  NOTE: Indien uw prothese erg los zit (langer dan een jaar), kan het zijn dat de verzekering de implantaten vergoedt. Vraag hiernaar bij uw tandarts!

 • NAZORG

  Om uw tandprothese, kroon of brug in optimale conditie te houden is goed schoonhouden van uw gebit en regelmatige controle belangrijk. Daarmee zorgt u ook voor een lange levensduur van uw implantaten. Het beste is om daarvoor de gangbare periodieke controle aan te houden van 2 x per jaar.