TANDVLEESONTSTEKING EN MONDHYGIËNE

PARODONTOLOGIE

Tandartsenpraktijk Arnout & Hobbelink
in Amstelveen Randwijck.
Vlakbij Amsterdam Buitenveldert, Amstelveen Elsrijk,
Amsterdam Oud-Zuid en de Zuidas.

Gezond tandvlees is de fundering van uw gebit. Door onjuist poetsen kan uw tandvlees ontstoken raken. Als hier niets aan gedaan wordt en u ermee blijft rondlopen, kan ook het kaakbot ontstoken raken.

In ernstige gevallen kan dit leiden tot los staan of verlies van tanden en kiezen. Het is dus onze hoogste prioriteit om samen met u uw gebit en tandvlees gezond te houden.

Aan welke symptomen kan ik ontstoken tandvlees herkennen?

Wanneer u pijn ervaart, is de ontsteking vaak al in een later stadium. Ontstoken tandvlees kunt u dan herkennen aan één of meerdere symptomen:

  • Bloedend tandvlees (bijvoorbeeld bij het tandenpoetsen)

  • Gevoelig, pijnlijk, geïrriteerd of rood tandvlees

  • Terugtrekkend of opgezwollen tandvlees

  • Veel tandplak en tandsteen op en tussen de tanden en kiezen

  • Slechte adem of vieze smaak in uw mond

  • Een veranderende stand van één of meer tanden

  • Aften, fistels, abcessen of blaasjes

  • Het gevaar bij een tandvleesontsteking is juist dat het in het beginstadium meestal niet voelbaar is. De ontsteking geeft wel schade aan uw gebit, maar u voelt het niet.

  • Daarom is het belangrijk om twee keer per jaar naar de periodieke controle te gaan, en uw mond goed te verzorgen.

  • Blijf er sowieso niet mee rondlopen, want de ontsteking kan zich uitbreiden, waardoor tanden en kiezen los gaan zitten en u uiteindelijk zelfs tanden en kiezen kunt verliezen.

  • Vermoed u dat uw tandvlees ontstoken is? Of herkent u één of meerdere symptomen? Dan is het verstandig om uw periodieke controle te vervroegen. Bespreek de situatie met uw tandarts of mondhygiëniste, die kan een passend behandelplan voor u opstellen.

Hoe kan ik tandvleesontsteking voorkomen?

Onstoken tandvlees kunt u voorkomen door:
– Tanden poetsen met antibacteriële tandpasta
– Antibacterieel mondspoelmiddel
– Tandvleesversterkende tandpasta (met mineraalzouten)
– Elk half jaar controle bij uw tandarts
– Tandsteen laten verwijderen
– Tandvlees regelmatig masseren met de tandenborstel
– Tanden dagelijks flossen, stoken of ragen
Tong poetsen of schrapen

De mondhygiëniste kan u adviseren over een goede poetstechniek en een geschikte tandenborstel.

Het is goed om uw gebit minimaal 2 x per dag, 2 minuten te poetsen. Een keer ’s ochtends en een keer ’s avonds, het liefst vlak voordat u gaat slapen, zodat bacteriën ’s nachts geen kans krijgen om uw tanden te beschadigen. Met de tandenborstel verwijdert u de meeste tandplaque, die continu ontstaat op tanden en kiezen. Zorg er dus voor dat u uw gebit overal grondig poetst.

Daarnaast is het goed om tandplaque tussen de tanden en kiezen regelmatig te verwijderen met floss, tandenstokers of ragers. Wat daarin het beste is, verschilt per persoon en hangt bijvoorbeeld af van de ruimte tussen uw tanden. Bij Tandartsenpraktijk Arnout & Hobbelink krijgt u persoonlijk afgestemd advies hierover.

Wat gebeurt er bij een behandeling van licht ontstoken tandvlees (gingivitis)?

De behandeling van een lichte tandvleesontsteking bestaat meestal uit het reinigen van het tandvlees door een mondhygiëniste.

Sommige mensen hebben een erg gevoelig gebit en zien hierdoor op tegen een gebitsreiniging. Behandeling onder verdoving behoort tot onze mogelijkheden. Geef het ons aan!

Tandvleesontsteking - Parodontologie: Door onjuist poetsen kan uw tandvlees ontstoken raken. Als hier niets aan gedaan wordt en u ermee blijft rondlopen, kan ook het kaakbot ontstoken raken. Het gevaar bij een tandvleesontsteking is juist dat het in het beginstadium meestal niet voelbaar is. De ontsteking geeft wel schade aan uw gebit, maar u voelt het niet. Daarom is het belangrijk om twee keer per jaar naar de periodieke controle te gaan, en uw mond goed te verzorgen. Blijf er sowieso niet mee rondlopen, want de ontsteking kan zich uitbreiden, waardoor tanden en kiezen los gaan zitten en u uiteindelijk zelfs tanden en kiezen kunt verliezen. - Tandartsenpraktijk Arnout & Hobbelink - Amsterdam - ahtandartsen.nl

Wat gebeurt er bij een behandeling van gevaarlijke tandvleesontsteking (parodontitis)?

Voor de behandeling van een ernstige tandvleesontsteking verwijst de tandarts u door naar onze mondhygiëniste. De behandeling bestaat uit:

– Mondonderzoeken ontstoken locaties vaststellen.

– Ruimtes in het tandvlees (pockets) grondig reinigen

– Uitgebreide instructie hoe u zelf u gebit dagelijks kunt verzorgen.

Na drie maanden volgt een nieuw mondonderzoek om vast te stellen of de ontsteking is afgenomen of waar nog verbetering te behalen is. Soms worden de probleemgebieden nogmaals schoongemaakt of wordt de instructie aangepast.

Als de tandarts onvoldoende genezing ziet, wordt met een kweek bepaald of u schadelijke bacteriën heeft die de ontsteking veroorzaken. Zo kan de tandarts doelgericht een antibiotica-kuur voorschrijven, waarmee de behandeling beter aanslaat.

In een uitzonderlijk geval is het alsnog nodig u te verwijzen naar een specialistische kliniek, naar een parodontoloog. Deze kan plaatselijke hardnekkige ontstekingen (pockets) onder verdoving openmaken en direct schoonmaken, een ‘flap’ genaamd.